@article{oai:nayoro.repo.nii.ac.jp:00001610, author = {HASEBE, Yukiko and 長谷部, 幸子}, journal = {紀要}, month = {Mar}, note = {110009760132, application/pdf, 本研究の目的は、南アジア諸国で実施されてきている学校給食の目的、内容、効果、課題について先行研究から検討することである。Medline(PubMed)と医学中央雑誌データベースを用い、南アジアの9国名と学校給食をキーワードとし、6-12歳のヒトを対象とし、2013年10月までに英語と日本語で報告された論文を抽出し、採択基準を満たした15件の研究について検討した。南アジアでの学校給食に関する研究はインドでのものが多く、学校給食は児童の栄養状態を改善するだけでなく、就学率や出席率を高め、退学率を減少されるなどの他に、地元の食物を使用することや地元の女性を雇用することから、住民のエンパワメントにもつながる効果もみられた。一方で、調理をした給食を提供するプログラムから、ビスケットなどのパッケージ給食に変更しようとしている流れがあり、望ましい学校給食について更に検討していく必要が示唆された。, This study reviwed the puroses,contents,effects,and issues of previous studies focused on the implementation of scholl lunch in South Asian countries. Medline (PubMed) and Igaku Chuo Zasshi (ICHUSHI) were searched with the key words, "scholl lunch," and the names of the nine countries of South Asia. Search results were further screened for papers targeting children aged 6-12, and published in English or Japanese by October 2013. In all, fifteen studies were included for this review, the majority of which were from studies done in India. School lunches were shown not only to improve the nutritional status of children but also to improve the ratio of school enrollment and attendance. They also decreased the ratio of school drop outs. Furthemore, schol lunches were effective at empowering the community by using local food and employing community women. However, there seemed to be a shift from cooked school lunch programs towards those that provide packaged foods like biscuits. This review suggests further discussion in necessary regarding what kind of school lunch program is desirable in South Asian countries.}, pages = {33--43}, title = {南アジアにおける学校給食}, volume = {8}, year = {2014}, yomi = {ハセベ, ユキコ} }