@article{oai:nayoro.repo.nii.ac.jp:02000085, author = {Ikuko NAKAMURA and Miyu KAMADA and Honoka SUZUKI and Shion NAKAGAWA and Ayuka NAKATA and Shiro IZUMI and 中村, 育子 and 鎌田, 未悠 and 鈴木, 穂乃果 and 中川, 詩音 and 中田, 歩花 and 泉, 史郎}, journal = {紀要, Bulletin of Nayoro City University}, month = {Mar}, note = {application/pdf, 【要旨】高齢者は老化により全身の機能が低下するため,生活習慣病を発症しやすい。疾病予防や重症化予防のためには,食事や運動による包括的な生活習慣病管理が重要であるため,名寄市の医療機関において,生活習慣病の高齢患者を対象とした栄養アドバイスを行った。結果は,栄養アドバイスを受けた者はBMIの平均が25kg/m2以上と肥満であり,血圧は収縮期血圧が高いことによる高値血圧で,食塩摂取量が多かった。栄養アドバイスにより,患者が食習慣を見直したことで,体重が減少しBMIで有意差がみられた。食物繊維摂取量は有意に増加した。エネルギー,食塩摂取量は減少傾向がみられた。栄養アドバイスは疾患の具体的な栄養食事療法,問題点,改善ポイントについて,患者のペースに合わせてゆっくりアドバイスを行ったため,生活習慣病の改善効果に結びついたと考えられた。, Abstract: Older people are more likely to develop lifestyle-related diseases, which are caused by the deterioration of the body's functions. Comprehensive lifestyle-related disease management through diet and exercise is important for prevention of disease and severe conditions. We provided nutritional advice to older patients with lifestyle-related diseases at a clinic in Nayoro City. Patients who received nutritional advice were obese, with an average body mass index (BMI) of 25 kg/m2 or higher, and had high systolic blood pressure and salt intake. Nutritional advice was given slowly at the patient's pace regarding specific nutritional diet, problems, and points for improvement. The advice helped patients to change their eating habits, resulting in weight loss, a significant decrease in BMI, a significant increase in dietary fiber intake, and slight decreases in energy and salt intake. Our findings suggest that nutritional advice had a positive effect on lifestyle-related diseases.}, pages = {49--55}, title = {生活習慣病高齢者の栄養ケアに関する検討}, volume = {18}, year = {2024}, yomi = {ナカムラ, イクコ and カマダ, ミユウ and スズキ, ホノカ and ナカガワ, シオン and ナカタ, アユカ and イズミ, シロウ} }