ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 名寄市立大学紀要(2007.3+)
  2. 第13巻

管理栄養士養成課程学生の切砕技術と意識 -技術向上に及ぼす要因の検討-

https://doi.org/10.69254/0000001880
https://doi.org/10.69254/0000001880
d2b9fe31-1380-44e2-b5db-74a920f50a85
名前 / ファイル ライセンス アクション
市川.pdf 管理栄養士養成課程学生の切砕技術と意識 : 技術向上に及ぼす要因の検討 (4.8 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-07-27
タイトル
タイトル 管理栄養士養成課程学生の切砕技術と意識 -技術向上に及ぼす要因の検討-
言語 ja
タイトル
タイトル A study of knife skills and understanding among students on a registered dietitian training course:An investigation of factors improving knife skills-
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 切砕技術
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 自己評価
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 大学生
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 knife skills
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 self-evaluatoin
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 university students
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.69254/0000001880
ID登録タイプ JaLC
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 市川, 晶子

× 市川, 晶子

WEKO 506
CiNii ID 9000018834122
e-Rad_Researcher 10425340

ja 市川, 晶子
名寄市立大学

ja-Kana イチカワ, アキコ

Search repository
工藤, 慶太

× 工藤, 慶太

WEKO 455
CiNii ID 9000006950833
e-Rad_Researcher 70320538

ja 工藤, 慶太
名寄市立大学

ja-Kana クドウ, ケイタ

Search repository
久保田, のぞみ

× 久保田, のぞみ

WEKO 456
CiNii ID 1000080289678
e-Rad_Researcher 80289678

ja 久保田, のぞみ
名寄市立大学

ja-Kana クボタ, ノゾミ

Search repository
黒河, あおい

× 黒河, あおい

WEKO 2227
CiNii ID 9000239847243

ja 黒河, あおい
名寄市立大学

ja-Kana クロカワ, アオイ

Search repository
長嶋, 泰生

× 長嶋, 泰生

WEKO 2350
CiNii ID 9000403308667

ja 長嶋, 泰生
名寄市立大学

ja-Kana ナガシマ, ヤスオ

Search repository
長谷部, 幸子

× 長谷部, 幸子

WEKO 199
CiNii ID 9000016855502
e-Rad_Researcher 40382551

ja 長谷部, 幸子
名寄市立大学

ja-Kana ハセベ, ユキコ

Search repository
著者別名 Akiko,ICHIKAWA

× Akiko,ICHIKAWA

WEKO 2342

en Akiko,ICHIKAWA
Nayoro City University

Search repository
Keita,KUDOH

× Keita,KUDOH

WEKO 2343

en Keita,KUDOH
Nayoro City University

Search repository
Nozomi,KUBOTA

× Nozomi,KUBOTA

WEKO 2344

en Nozomi,KUBOTA
Nayoro City University

Search repository
Aoi,KUROKAWA

× Aoi,KUROKAWA

WEKO 2345

en Aoi,KUROKAWA
Nayoro City University

Search repository
Yasuo,NAGASHIMA

× Yasuo,NAGASHIMA

WEKO 2346
CiNii ID 9000403308667

en Yasuo,NAGASHIMA
Nayoro City University

Search repository
Yukiko,HASEBE

× Yukiko,HASEBE

WEKO 2347
CiNii ID 9000016855502
NRID 1000040382551
e-Rad_Researcher 40382551

en Yukiko,HASEBE
Nayoro City University

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 管理栄養士養成施設であるA大学2年生を対象として調理技能調査および質問紙調査を行い,切砕技術に及ぼす要因を検討した。調理技能調査は,きゅうりの輸切り,だいこんのせん切りおよびキャベツのせん切りを課題とし,所要時間の計測と切断物の評価(調査者評価および自己評価)を行った。切断物の調査者評価はいずれも約9割の学生が「やや不揃い」「不揃い」であった。一方,自己評価は調査者評価より高い傾向にあり,学生と調査者が考える技術レベルに違いがあることが推察された。切砕操作における意識は,調査時では「揃えて切ること」,日常生活では「特に意識していない」「速く切ること」「速く揃えて切ること」を回答した学生が多かった。今後は食事提供に携わる職を目指す学生に求められる技術レベルを理解させ,日常生活の切砕操作においても均一さを意識するよう促す指導が必要である。
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 To investigate influential factors, a knife skills survey and questionnaire were conducted among second‐year students at a university running a registered dietitian training course. The skills for slicing cucumber, Japanese radish, and cabbage were examined by both investigators and students assessing the time taken and the slices produced. For all three items, about 90% of the investigators' evaluations recorded "unevenness" or “a little unevenness. "On the other hand, the self-evaluations tended to be more positive, suggesting a difference between the perceptions of students and investigators. Many students reported that they remained conscious during the survey “ to cut same-sized slices. "In response to the questionnaire item about cutting same‐sized slices on an everyday basis, many students reported that they: "were not particularly conscious," "cut quickiy," or "cut same-sized slices quickly.“ In future, therefore, lt is essential to educate students about the level of knife skills required of those wishing to work in catering and encourage an awareness of cutting food evenly in everyday life.
言語 en
bibliographic_information ja : 紀要 = Bulletin of Nayoro City University
en : Bulletin of Nayoro City University

巻 13, p. 85-91, 発行日 2019-03-31
出版者
出版者 名寄市立大学
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 1881-7440
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12272535
item_10002_description_12
内容記述タイプ Other
内容記述 40021916038
言語 ja
権利
言語 ja
権利情報 名寄市立大学
関連サイト
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ URI
関連識別子 https://ci.nii.ac.jp/naid/40021916038
言語 ja
関連名称 CiNii
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
言語 ja
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し 実践報告
言語 ja
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-20 14:18:02.774574
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3