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  1. 市立名寄短期大学紀要(1990.3-2008.3)
  2. 第37巻

北海道の知的障害者施設における給食経営管理に関する調査解析

https://nayoro.repo.nii.ac.jp/records/659
https://nayoro.repo.nii.ac.jp/records/659
e8fbbb5a-1357-4f11-9306-84c8d11059c1
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2013-10-25
タイトル
タイトル 北海道の知的障害者施設における給食経営管理に関する調査解析
言語 ja
タイトル
タイトル A Study of the Food Service Management for Individuals with Developmental Disabilities in Hokkaido
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 小平, 洋子

× 小平, 洋子

WEKO 179
CiNii ID 9000006947847

ja 小平, 洋子
市立名寄短期大学

ja-Kana コダイラ, ヨウコ

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著者別名 Yoko,KODAIRA

× Yoko,KODAIRA

WEKO 1295

en Yoko,KODAIRA
Nayoro City College

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 北海道の知的障害者施設における給食管理について調査し、以下の結果を得た。1)栄養・食事管理 ・給食形態は、常食、きざみ食、軟菜食、ミキサー食、骨なし、とろみ食、等であった。 ・特別食は、糖尿病、肥満症食、高脂血症食、高血圧食、アレルギー食、減塩食、痛風食、等であった。 ・利用者の年齢、性別、生活活動強度、嗜好等に対しては、盛付け量、複数献立等の配慮があった。知的障害者施設に多い肥満者には、盛付け、食器等の配慮があった。 ・利用者の嗜好は、子どもの嗜好に似ていて、高エネルギーの料理か好きであり、残食の多い料理は、野菜料理と魚料理であった。2)食材管理 ・鮮度を重視し、温度管理、衛生管理にも配慮していた。3)品質管理 ・薄味、味の均一化、おいしく作る、等があった。4)施設・設備管理 ・食器・食具は、身体状況に応じて使用し、自助具も使用していた。 ・食事環境を快適に保つための配慮は、花、音楽、等があった。
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In this study of the food service management approaches for individuals with developmental disabilities in Hokkaido, the following outcomes were observed.1)Nutrition and food management ・The from the food was provided in:regular food,chopped food,softened food, tender food,fish without bones,and thickened food with sauce.・Different types of food for patients with special nutrtional considerations:diabetes,obesity,hyperlipidemia,hypertension,food allergies,low sodium diet,preventionof gout (low-purine diet),etc.・Other notable considerations included:patients of varying ages,gender,activity level,food preference(taste),the amount of food on each plate,and multiple menus to provide more varity. These issues are especially important for patients with obesity. Some creative appoaches were observed for serving food individually on each plate and the different types of tablewere used.・In general,the food tastes of individuals with developmental disabilities are very similar to those of children,meaning they prefer high calorie dense food, but not vegetables and fish dishes.2)Food managiment:・Considerations for the freshness of food,how to manage food temperature,and the management of sanitaion.3)Quality control:・Consistency of the flavor of the meals (lightly flavored dishes were preferred over the strongly flavored dishes),as well as making more tasty dishes.4)Institution or facility management:・The types of tableware and utensils sued depended on the degree of disabilith of each patient.Individualized adaptive equipment was provided for those patients who needed it.・To provide a more comfortable eating environment,flowers,background music,etc.were often sused.
言語 en
書誌情報 ja : 市立名寄短期大学紀要
en : Bulletin of Nayoro City College

巻 37, p. 123-131, 発行日 2005-03
出版者
出版者 市立名寄短期大学
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 09165975
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10183618
論文ID(NAID)
内容記述タイプ Other
内容記述 110007154677
言語 ja
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://cir.nii.ac.jp/crid/1520572357470084608
言語 ja
関連名称 CiNii
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-20 14:16:09.366353
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